«Київський арт-вернісаж» зібрав гроші на підтримку сиріт і вдів учасників АТО

06 квітня в Києві відбувся благодійний аукціон живопису «Київський арт-вернісаж», який зібрав під дахом Музею історії Києва, де і проходив аукціон, колекціонерів, любителів живопису, а також простих українців, які бажали взяти участь в акті благодійності.

Гроші, виручені від продажу картин, організатори, а ними стали Комітети з питань культури, моралі та духовності Громадських рад при КМДА і Міністерстві оборони України, а також ВГО «Спілка християнських письменників України», планують передати сім'ям загиблих воїнів АТО. Для цього вони звернулися за допомогою до благодійної організації «Люди допомагають людям», яка і надала інформацію про сім’ї, які залишилися без годувальника і потребують найбільшої допомоги, більшість з яких - багатодітні.

Аукціон, за словами співорганізатора, голови СХПУ, Костянтина Шаповалова, пройшов під девізом: «Благодійний аукціон - по благодійним цінами!». Це дозволило, як і планували організатори, залучити до участі в аукціоні не тільки професійних колекціонерів, а й простих українців.

Більшість картин, 80 зі 100 лотів, представлених на аукціоні - це були роботи українських художників радянського періоду, які користуються в наші дні особливим попитом на європейських аукціонах. Серед них полотна Віктора Шаталіна, Федора Захарова, Василя Непийпиво, Матвія Когана-Шаца, Віктора Севастьянова, Бориса Рапопорта, Петра Сабадиша, Василя Чегодара, Тетяни Голембієвської, Йосипа Бакшая-молодшого та інших.

Особливою популярністю на аукціоні користувалися роботи Матвія Когана-Шаца, що не дивно, адже його робіт в Україні практично не залишилося. На аукціоні було продано 2 роботи художника.

Бажаючим придбати картини Віктора Севастьянова, Бориса Рапопорта, Любомира Мартинюка та співорганізатора аукціону, його ведучого, професійного художника, Костянтина Шаповалова, також довелося «поборотися» за них.

Всього в ході аукціону було продано 23 роботи, більшість з яких придбали прості українці. І оскільки за задумом організаторів метою заходу було також дати шанс придбати роботи іменитих майстрів не тільки арт-дилерам і колекціонерам, а й простим українцям, з цим завданням вони успішно впоралися.

- Я дякую всім учасникам аукціону за їх жертовність. Хочу відзначити, що вони придбали дуже хороші роботи. І, звичайно ж, оскільки це благодійний аукціон на користь вдів і сиріт учасників АТО, добру справу, зроблену покупцями, буде відзначено Богом на небесах, - сказав на завершення аукціону його ведучий Костянтин Шаповалов.

Перейти до спискуВерсiя для друку