Проект розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Про затвердження Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві»

Повідомлення про оприлюднення

Відповідно до статей 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) повідомляє про оприлюднення проекту регуляторного акта – проекту розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Про затвердження Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві».

Головний розробник проекту: Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

Проект рішення розміщений в мережі Інтернет за адресою: http://kievcity.gov.ua (в розділі Регуляторна діяльність – проекти регуляторних актів).

Мета проекту рішення:

Основною метою проекту розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Про затвердження Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві» є реалізація прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб з питань переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі, переобладнання жилих будинків і жилих приміщень та використання їх в інших цілях, забезпечення сталого функціонування та розвитку підприємництва в місті Києві, впорядкування переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві.

Зауваження та пропозиції до проекту рішення приймаються Департаментом житлово-комунальної інфраструктури протягом 1 місяця (з 04.01.2013 до 04.02.2013) у письмовому або в електронному вигляді за адресами:

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. В. Житомирська, 15-А, тел. (044) 279-29-21 – Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

Електронна адреса:[email protected]

 

 

Проект

Відповідно до статей 7, 8 Житлового кодексу Української РСР, статті 319 Цивільного кодексу України, законів України «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», на виконання розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31 січня 2011 року № 121 «Про реалізацію районними в місті Києві державними адміністраціями окремих повноважень» та з метою реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб з питань переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі, переобладнання жилих будинків і жилих приміщень та використання їх в інших цілях, забезпечення сталого функціонування та розвитку підприємництва в місті Києві, впорядкування переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві:

1. Затвердити Порядок переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві, що додається.

2. Взяти до відома, що відповідно до статті 7 Житлового кодексу Української РСР переобладнання жилих будинків і жилих приміщень та використання їх в інших цілях проводиться в разі визнання їх районними в місті Києві державними адміністраціями непридатними для проживання в порядку, встановленому постановою Ради Міністрів УРСР від 26 квітня 1984 року № 189 «Про порядок обстеження стану жилих будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним та технічним вимогам та визнання жилих будинків і жилих приміщень непридатними для проживання».

3. Районним в місті Києві державним адміністраціям:

3.1. У місячний термін з дати видання цього розпорядження видати розпорядження про переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі щодо яких, станом на 07 грудня 2012 року були підготовлені та погоджені в установленому порядку проекти розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про переведення їх з жилих у нежилі.

3.2. До 15 червня 2013 року надати для узагальнення до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) звіт про стан виконання Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві.

4. Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації):

4.1. Здійснювати координацію та контроль за виконанням районними в місті Києві державними адміністраціями Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві.

4.2. До 01 липня 2013 року надати інформацію першому заступнику голови Київської міської державної адміністрації Мазурчаку О.В. про стан виконання районними в місті Києві державними адміністраціями Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві.

5. Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) розробити та подати на погодження в установленому порядку проект рішення Київської міської ради про внесення змін до Порядку визначення розмірів пайової участі (внесків) забудовників (інвесторів) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 30 грудня 2010 року № 573/5385 «Про бюджет міста Києва на 2011 рік» в частині виключення сплати пайової участі (внесків) забудовників (інвесторів) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва при зміні функціонального призначення жилих будинків (приміщень) на нежилі.

6. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Мазурчаку О.В. та голів районних в місті Києві державних адміністрацій.

Голова                                                      О.Попов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження виконавчого
органу Київської міської ради
(Київської міської державної адміністрації)

 

Порядок
переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві

1.  Цей Порядок розроблено на підставі статті 8 Житлового кодексу Української РСР, законів України «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про адміністративні послуги», «Про столицю України - місто-герой Київ», «Про місцеве самоврядування в Україні», ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки», Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України від 25 серпня 2005 року за № 927/11207.

2. Переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках комунальної власності у нежилі, як правило, не допускається. У виняткових випадках переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у нежилі може здійснюватись за розпорядженнями районних в місті Києві державних адміністрацій.

Переведення придатних для проживання жилих приміщень державної, комунальної, приватної форм власності у нежилі допускається як виняток у разі, якщо вони розташовані на першому, другому і цокольному поверхах та, які мають окремий вхід або мають можливість влаштування окремого входу.

При цьому переведення жилих приміщень у нежилі, що розташовані на другому поверсі, допускається у разі, якщо приміщення, які розташовані під ними на першому (цокольному) поверсі, є нежилими.

Не допускається переведення жилого приміщення жилого будинку у нежиле для потреб промислового характеру та у випадках, передбачених абзацом 2 пункту 2.50 ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки».

3. Для вирішення питання переведення жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле відповідно до статті 8 Житлового кодексу Української РСР (як виняток) власник жилого будинку, жилого приміщення звертається до районної в місті Києві державної адміністрації шляхом подання заяви про переведення жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле до відповідного районного дозвільного центру.

4. До заяви про переведення жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле власником додаються такі документи:

  • нотаріально завірена копія документу, що підтверджує право власності на жилий будинок, жиле приміщення;
  • копія технічного паспорту жилого будинку, жилого приміщення, виданого уповноваженим органом;
  • довідка житлово-експлуатаційної організації про те, що у жилому будинку, жилому приміщенні ніхто не зареєстрований і не проживає;
  • нотаріально завірена копія установчих документів - для юридичних осіб; копія паспорту - для фізичних осіб;
  • документ, що підтверджує можливість влаштування окремого входу до жилого будинку, жилого приміщення (в разі відсутності окремого входу на момент подачі заяви);
  • інформаційна довідка за підписом власника або уповноваженої ним особи із вказівкою, з якою метою жилий будинок, жиле приміщення має бути переведене у нежилий, нежиле та для чого у подальшому планується його використовувати.

5. Після розгляду поданих документів районною в місті Києві державною адміністрацією може бути видано розпорядження про переведення придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток у разі надання власником повного переліку документів, передбачених пунктом 4.

В пояснювальній записці до проекту розпорядження районної в місті Києві державної адміністрації повинна бути зазначена інформація про виконання умов цього Порядку, в тому числі щодо надання документів зазначених в пункті 4.

6. Підставами для відмови у переведенні придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток можуть бути:

  • подання власником не у повному обсязі документів, передбачених пунктом 4 цього розпорядження;
  • виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;
  • невідповідність приміщень вимогам, передбаченим цими Правилами.

7. В разі відмови у переведенні придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле відповідна районна в місті Києві державна адміністрація письмово повідомляє власника про прийняте рішення протягом 5 (п’яти) календарних днів з дня прийняття такого рішення.

8. Граничний строк розгляду наданих документів (враховуючи видання розпорядження про переведення придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток або надання відмови у переведенні придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток) не може перевищувати 30 (тридцяти) календарних днів.

9 Районна в місті Києві державна адміністрація надає копію розпорядження про переведення придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток власнику через відповідний районний дозвільний центр та одночасно надсилає копію розпорядження Департаменту житлово-комунальної інфраструктури комунального господарства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Заступник голови -
керівник апарату                                                          О. Пузанов

 

 

 

 

Аналіз регуляторного впливу

Аналіз регуляторного впливу підготовлений з метою реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб з питань переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі, переобладнання жилих будинків і жилих приміщень та використання їх в інших цілях, забезпечення сталого функціонування та розвитку підприємництва в місті Києві, впорядкування переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві.

Проект розпорядження розроблено у Департаменті житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання

Правилами користування приміщеннями житлових будинків, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 № 572 "Про механізм впровадження Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", яка зараз є чинною із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.1994 № 316, від 31.07.1995 № 588 та від 24.01.2006 № 45, встановлено права та обов'язки власників та наймачів (орендарів) приміщень житлових будинків. Зокрема, вони мають право на переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень, балконів і лоджій за відповідними проектами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у будинку, з дозволу власника будинку (квартири) та органу місцевого самоврядування, виданого в установленому порядку.

Відповідно до ст. 7 чинного Житлового кодексу Української РСР «непридатні для проживання жилі будинки і жилі приміщення переобладнуються для використання в інших цілях за рішенням виконавчого комітету обласної, міської (міста республіканського підпорядкування) ради народних депутатів», зокрема, їх «може бути переобладнано в нежилі». У частині першій ст. 8 Житлового кодексу Української РСР обумовлено: «Переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається».

У виняткових випадках переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі може здійснюватися за рішенням органів, зазначених у частині другій» ст. 7 Житлового кодексу Української РСР. Вищий господарський суд в інформаційному листі від 07.06.2005 р. №01-8/1051 роз’яснив, що положення частини першої ст. 8 Житлового кодексу Української РСР щодо порядку переведення житлових будинків і приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежитлові можуть застосовуватись і до житлових будинків, квартир, які належать фізичним і юридичним особам на праві приватної власності.

Отже, переобладнання житлових приміщень для використання їх з іншою метою проводиться у разі визнання їх непридатними для проживання з подальшим переведенням в нежитлові, а конкретний порядок дій визначено в Постанові Ради Міністрів УРСР від 26.04.1984 № 189. Що стосується переведення придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток такий порядок відсутній.

Слід враховувати, що переведення житла в нежитловий фонд на підставі статей 7 та 8 Житлового кодексу Української РСР є правом, а не обов’язком рад. Через відсутність чіткого порядку і послідовності дій, необхідних для переведення придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток (мається на увазі – нового загальноукраїнського нормативного акта) перелік документів та строки здійснення цієї процедури встановлюються за рішенням місцевих органів влади.

Таким чином, з метою реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб з питань переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі, впорядкування такого переведення в місті Києві пропонується затвердити Проект розпорядження, яким визначено чіткий Порядок переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві, розроблений на підставі ст. 8 Житлового кодексу Української РСР, законів України «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про адміністративні послуги», «Про столицю України - місто-герой Київ», «Про місцеве самоврядування в Україні».

2. ОбґрунтуванняприйняттяПроекту регуляторного акта

Затвердження виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) розпорядження «Про затвердження Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві» забезпечить можливість фізичних і юридичних осіб реалізувати права, свобод і законні інтереси з питань переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі, переобладнання жилих будинків і жилих приміщень та використання їх в інших цілях, сприятиме сталому функціонуванню та розвитку підприємництва в місті Києві.

3. Очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акта, у тому числі розрахунок очікуваних витрат та вигод суб’єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії регуляторного акта

Затвердження вказаного розпорядження дозволить впорядкувати переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі в місті Києві, що надасть можливість фізичним та юридичним особам реалізувати свої права, свободи і законні інтереси щодо використання жилих будинків та жилих приміщень, а також сприятиме сталому функціонуванню та розвитку підприємництва в місті Києві.

4. Цілі державного регулювання

Проект є нормативно-правовим актом, який спрямований на удосконалення правового регулювання організаційних та господарських відносин при переведенні жилих будинків і жилих приміщень у нежилі.

5. Альтернативні способи досягнення встановлених цілей, у тому числі ті з них, які не передбачають безпосереднього державного регулювання господарських відносин

Альтернативні способи досягнення встановлених цілей відсутні.

6. Переваги обраного способу досягнення встановлених цілей

Обраний спосіб дозволить створити сприятливі умови для врегулювання організаційних та господарських відносин при переведенні жилих будинків і жилих приміщень у нежилі відповідно до діючого законодавства у цій сфері.

7. Механізм і заходи, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта

Із затвердженням розпорядження «Про затвердження Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві» буде чітко визначено Порядок переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві та, тим самим врегульовано організаційні та господарські відносини у цій сфері.

8. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта

Відповідно до ст. 7 Житлового кодексу Української РСР переобладнання жилих будинків і жилих приміщень та використання їх в інших цілях проводиться в разі визнання їх непридатними для проживання в порядку, встановленому постановою Ради Міністрів УРСР від 26 квітня 1984 року № 189. При цьому переведення житла в нежитловий фонд на підставі статей 7 та 8 Житлового кодексу Української РСР є правом, а не обов’язком місцевих органів влади.

У зв’язку з відсутністю чіткого порядку і послідовності дій, необхідних для переведення придатного для проживання жилого будинку, жилого приміщення у нежилий, нежиле як виняток (мається на увазі – нового загальноукраїнського нормативного акта) виникає необхідність встановлення місцевими органами влади переліку документів та строків здійснення цієї процедури.

Затвердження розпорядження «Про затвердження Порядку переведення жилих будинків і жилих приміщень в нежилі в місті Києві» дозволить чітко визначити можливість фізичним і юридичним особам реалізувати свої законні права, свободи і інтереси з питань переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі та використання їх в інших цілях.

9. Оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги

Впровадження проекту рішення додаткових витрат не потребує.

10. Оцінка ризику впливу зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта

Ризику впливу зовнішніх чинників на дію регуляторного акту немає.

11. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття

Базове, повторне та періодичне відстеження результативності цього Розпорядження будуть здійснюватися у строки та у спосіб, що визначені ст. 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308.

Перейти до спискуВерсiя для друку