У КМДА відзначили шістдесятиріччя з дня старту космічної ери людства

За ініціативи Департаменту суспільних комунікацій КМДА, Громадської ради при КМДА, БФ «Україна космічна», БФ «Народні скарби» днями в Колонній залі Київської міської ради урочисто відзначили шістдесятиріччя з початку нової космічної ери людства.

04 жовтня 1957 року о 19:28:34 (за Грінвічем), рівно шістдесят років тому, відбулася непересічна подія для всього людства – здійснено запуск першого в світі штучного супутника Землі «Супутник-1».

На урочистості завітали керуючий справами секретаріату Київської міської ради Ігор Хацевич, генерал-майор ракетних військ стратегічного призначення Микола Філатов, представники структурних підрозділів КМДА, заслужені ветерани космодромів, командири і фахівці галузі, голова Громадської ради при КМДА Богдан Назаренко, заступник голови Громадської ради Костянтин Трофімчук, секретар Громадської ради Артур Аракелян, представники Громадської ради при райдержадміністраціях, педагоги і учні закладів освіти столиці, зокрема, школи №64 та гімназія гімназії № 318 Солом’янського району, шкіл №306 і №307 Деснянського району, лідери учнівського самоврядування професійно-технічних училищ столиці.

Під час круглого столу присутні переглянули документальні фільми про початок космічної ери, послухали промови та привітання від тих, хто брав безпосередню участь у запуску космічних ракет та першої людини у космос, нагородили ветеранів космодромів Подяками Громадської ради при КМДА.

«Ми повинні пишатися і пам’ятати, що Україна і зараз є однією з небагатьох країн світу, що є космічними країнами. Хто доросліший, той згадає, хто школяр, той розповість своїм друзям і батькам про те, що тут почув і побачив. Головний висновок: ми – держава Україна, це не тільки популярна передача «Танцюють всі» чи «Хата на тата» – ми розробники космічних технологій, завдяки, яким створені і працюють телефони, незалежно від того, якої вони країни виробництва. А інформація, яка є в телефонах, отримується завдяки запуску нашого першого супутник і сьогодні у нас пройшла зустріч з тими, завдяки кому це все є в світі», – зазначив секретар Громадської ради при КМДА Артур Аракелян.

Більш докладну інформацію про захід можна дізнатися з відеосюжету.

Інформаційна довідка

Що ж таке супутник?

В астрономії супутником називається тіло, яке обертається навколо більшого за розмірами тіла і утримується силою його тяжіння. Місяць – супутник Землі, Земля – супутник Сонця.

Штучні супутники – це створені людиною космічні апарати, що обертаються навколо Землі або іншої планети. Їх запускають з різною метою: для наукових досліджень, для вивчення погоди, для зв’язку.

Україна була і залишається однією із декількох країн світу, що є космічними державами. Відтак:

- у 1995 році запрацював на навколоземній орбіті український супутник «Січ-1»;

- у 1997 році здійснив свій політ перший космонавт України Леонід Каденюк;

- з 1999 року за участю України почалися масштабні міжнародні проекти.

Сьогодні Україна відома на всесвітньому ринку своєю космічною продукцією: ракетами-носіями «Дніпро», «Циклон», «Зеніт», космічними апаратами «Січ». Україна бере участь в міжнародних проектах: «Дніпро», «Морський старт», «Наземний старт», «Вега», «Антарес», «Циклон-4».

За роки незалежності з 4-х космодромів було здійснено біля 130 пусків ракет-носіїв української розробки виведено на навколоземні орбіти більше 230 супутників 20 країн світу.

Перейти до спискуВерсiя для друку