Головна  →  Соціальний захист  →  15 березня 2013

Присвоєння почесного звання України "Мати-героїня"

Почесне звання "Мати-героїня" присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у вихованні дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Подання про присвоєння почесних звань вносяться Президентові України, в тому числі, Міністерством України соціальної політики, Київською міською державною адміністрацією.

Згідно з порядком представлення до почесних звань, затвердженого Указом Президента України від 19.02.2003 № 138, висунення кандидатур до відзначення державними нагородами здійснюється гласно за місцем роботи кандидатів. Якщо жінка не працює, висунення кандидатури може проводити спілка багатодітних сімей чи районне управління (відділ) у справах сім’ї, молоді та спорту.

Жінка повинна звернутися до однієї із зазначених установ з комплектом документів для підготовки відповідного клопотання про присвоєння їй почесного звання України "Мати-героїня".

Після присвоєння Указом Президента України почесного звання України "Мати-героїня" необхідно звернутися до районного управління праці та соціального захисту населення з пакетом документів: заявою про виплату винагороди із зазначенням способу виплати, копію сторінок паспорта (з даними про прізвище, ім'я та по батькові, місце реєстрації) для формування особової справи з метою виплати одноразової винагороди у розмірі 10 прожиткових мінімумів, встановленого для працездатних осіб, згідно із Указом Президента України від 25.12.2007 № 1254 "Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня".

Перейти до спискуВерсiя для друку