Інформація Департаменту соціальної політики стосовно роботи міської влади в частині допомоги учасникам антитерористичної операції та їхнім сім’ям

Рішенням Київської міської ради від 09 жовтня 2014 року № 271/271 (із змінами) (далі – Рішення) у рамках міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам» на 2016-2018 роки (далі – Програма) затверджено Порядок надання допомоги киянам - учасникам антитерористичної операції та сім’ям киян, які загинули під час проведення антитерористичної операції (далі – АТО).

У рамках цієї Програми у 2017 році передбачено:

- матеріальну допомогу киянам - учасникам АТО, членам сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь у проведенні АТО;

- матеріальну допомогу на поховання киян - учасників АТО;

- щомісячну адресну матеріальну допомогу киянам - учасникам АТО, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь в проведенні АТО для покриття витрат на оплату ними житлово-комунальних послуг;

- компенсацію витрат на стаціонарне лікування та відшкодування коштів на складне протезування киян-учасників АТО;

- надання коштів на стаціонарне лікування киянам-учасникам АТО;

- матеріальну допомогу на часткову компенсацію членам сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь у проведенні АТО на встановлення надгробків;

- оздоровлення дітей киян - учасників АТО віком до 7 років у супроводі матері, батька або особи, яка замінює батьків;

- безоплатне поховання киян - учасників АТО, на яких не поширюється дія статті 14 Закону України «Про поховання та похоронну справу»;

надання комплексної соціально-психологічної допомоги киянам-учасникам АТО, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь у проведенні АТО.

У Реєстрі киян – учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь в проведенні антитерористичної операції на обліку перебувають 22 976 учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО.

У 2017 році щорічну матеріальну допомогу відповідно до зазначеної Програми отримали 21 179 учасників АТО в розмірі 5 000 грн; 481 особа з числа членів сімей загиблих учасників АТО в розмірі 25 000 грн; допомогу на поховання - 24 особи з числа членів сімей загиблих учасників АТО в розмірі

5 000 гривень.

Рішенням передбачено надання щомісячної адресної матеріальної допомоги киянам – учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь в проведенні антитерористичної операції та учасникам війни з числа учасників АТО, яким встановлено статус згідно з Законом (розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї яких перевищує величину доходу, який дає право на пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України), для покриття витрат на оплату ними житлово-комунальних послуг.

Відповідно до заходів Програми учасникам АТО, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, які не мають пільг відповідно до чинного законодавства України, щомісяця 1 496 особам надається адресна матеріальна допомога для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до рішенням Київської міської ради від 28.07.2016

№ 895/895 надається матеріальна допомога членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО, які отримали пільгу в розмірі 50-процентної знижки плати за житлово-комунальні послуги, в межах середніх норм споживання, передбачених чинним законодавством 110 особам.

Відповідно до Порядку оздоровлення дітей киян-учасників антитерористичної операції  віком до 7 років у супроводі матері, батька або особи, яка замінює батьків, затвердженого рішенням Київської міської ради

від 9 жовтня 2014 року №271/271 «Про надання додаткових пільг та гарантій учасникам антитерористичної операції та членів їх сімей» у рамках міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам» на 2016-2018 роки,  у 2017 році Департаментом закуплено 886 путівок, а саме 452 дитячих та 434 дорослих путівки до оздоровчих закладів «Санаторій «Стожари» Львівська область, ДП «Клінічний санаторій «Карпати» Закарпатська область, «Глобус» Одеська область, «ДП «Клінічний санаторій ім. Горького» м. Одеса, «Пролісок» Київська область.

На сьогодні оздоровлено 343 особи з них 176 дітей та 167 супровідних осіб. Оздоровлення триває.

Відповідно до розпоряджень про компенсацію витрат на стаціонарне лікування та Порядку компенсації витрат на стаціонарне лікування та відшкодування коштів на складне протезування киян-учасників АТО 7 учасникам антитерористичної операції перераховано кошти на загальну суму 94 523,03 гривень.

Відповідно до Порядку надання матеріальної допомоги на часткову компенсацію членам сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, на виготовлення та встановлення надгробків прийнято 74 пакета документів для нарахування відповідної матеріальної допомоги.

22.06.2017 відбулося засідання Комісія з питань розгляду заяв про надання матеріальної допомоги на часткову компенсацію членам сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, на виготовлення та встановлення надгробків загиблим (померлим) киянам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції та було розглянуто 25 заяв.

На виконання заходу Програми щодо надання комплексної соціально-психологічної допомоги киянам-учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) киян під час проведення антитерористичної операції протягом І кварталу 2017 року спеціалістами Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – ЦСССДМ) учасникам АТО та членам їх сімей (всього 10032 особи) надано 10452 соціальних послуг, з них: інформаційних - 3241, психологічних - 518, соціально-педагогічних - 6427, соціально-економічних - 66, юридичних - 200.

Робота проводилась в консультативних пунктах: при Департаменті соціальної політики (просп. Комарова, 7), при ВМУРЛ «Україна» (вул. Львівська, 23), в Центрі медико-психологічної реабілітації ДУ «Інститут медицини праці НАМН України» (вул. Саксаганського, 75), при Михайлівському золотоверхому соборі (вул. Трьохсвятительська, 3), в консультпункті на базі БФ «Світ без залежності» (вул. Сабурова, 20). 

(Оприлюднено на виконання пункту 3 протоколу доручень № 44, напрацьованих під час зустрічі Київського міського голови з учасниками антитерористичної операції 31.05.2017)

Перейти до спискуВерсiя для друку