Головна  →  Новини  →  17 квітня 2018, 17:08

Затверджено нове положення про Громадський бюджет, яке забороняє підкуп голосів, політичну агітацію та дискредитацію інших учасників

Київрада сьогодні схвалила нову редакцію положення про Громадський бюджет міста Києва. Згідно з ними, у 2019 році третій Громадський бюджет у столиці відбудеться за новими правилами.

Так, усунуто розподіл на малі та великі проекти: мінімальна вартість ініціативи – 50 тис. грн, максимальна – 3 млн грн. Крім того, встановлено обов’язковий резерв до 20% у кошторисі проектів, що гарантуватиме їхню повну та своєчасну реалізацію. Командам також надано можливість долучати спонсорів.

Серед нововведень – заборона підкупу голосів, політичної агітації, дискредитації інших учасників Громадського бюджету та вимагання інформації про те, за який проект віддали голоси ті, хто взяв участь у голосуванні.

Уперше в Україні запроваджено й рейтинг доброчесності. Зокрема, команди отримуватимуть бали за активність у Громадському бюджеті, а за порушення правил або нечесну «гру» – бали втрачатимуть. Окрім того, порушників можуть не допустити до наступного бюджету.

«Документ є результатом шести місяців роботи та десятків годин обговорень на робочих групах. Загалом було опрацьовано більше 2 тисяч правок. Зокрема, тепер у положенні передбачено зростання якості портфелю громадських проектів. Враховується інноваційність, тобто ефективність та екологічний спосіб вирішення важливої проблеми. Важлива оцінка соціальності – скільки потенційних користувачів може охопити проект та бюджетне обґрунтування», – прокоментував керівник Центру розвитку інновацій, експерт Реанімаційного пакету реформ Сергій Лобойко.

Проекти можна подавати за напрямами: безпека, дороги і транспорт, комунальне господарство, енергоефективність, культура і туризм, екологія, громадянське суспільство, освіта, охорона здоровʼя, соціальний захист, спорт, ІТ, публічний простір тощо. Уже визначено орієнтовні суми фінансування Громадського бюджету в 2020 та 2021 роках: 175 та 200 млн грн відповідно.

Перейти до спискуВерсiя для друку