Головна  →  ОСН  →  2 квітня 2013

Реформування системи охорони здоров'я в місті Києві: позиція громадян (за матеріалами семінару з представниками ОСН у березні 2013 року)

За ініціативою керівництва двох Департаментів – суспільних комунікацій та охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 21 березня відбувся семінар для представників органів самоорганізації населення на тему «Реформування медичної галузі столиці: позиція громадян».

Під час зустрічі директор Департаменту охорони здоров'я роз'яснив громадськості основну мету медичної реформи, яка полягає у максимальному наближенні медицини до кожної людини та забезпечення рівного й справедливого доступу до медичних послуг належної якості. Також Віталій Мохорєв розповів представникам органів самоорганізації населення про реалізовані заходи у рамках впровадження медичної реформи у столиці.

Так, минулого року розпочато активну реорганізацію первинної ланки. Створено 9 Центрів первинної медико-санітарної допомоги та 5 консультативно-діагностичних центрів у пілотних Дарницькому та Дніпровському районах міста. Сформовано діючу мережу амбулаторій сімейної медицини, завдяки яким значно скоротився радіус доступності пацієнтів до лікаря - від 2-7 км до 0,5-07 км. Крім того, забезпечено можливість вільного вибору лікаря для всіх киян.

Також у 2012 році заклади первинної ланки дооснащено обладнанням на суму 48 млн. грн., закуплено 150 легкових автомобілів, придбано рентген-обладнання та мамографи.

У результаті поліпшилася якість надання медичної допомоги. Зокрема, на 6% збільшився показник виявлення на первинному рівні хворих на туберкульоз, на 25% зменшилася кількість хворих із занедбаними візуальними формами онкозахворювань, зріс рівень проходження жінками скринінгових обстежень тощо.

За рік медичної реформи у шість разів збільшилось і фінансування на придбання лікарських засобів для бригад швидкої медичної допомоги. Сьогодні на один виклик закладено 36 гривень, в той час, як у 2011-му році ця сума складала 6 гривень, а в 2010-му лише 2 гривні 60 копійок. Оновлено й автопарк станції швидкої медичної допомоги. Загалом, за кошти місцевого та державного бюджетів замінено понад 60% машин.

У жовтні відкрито модернізовану централізовану диспетчерську Київської міської станції швидкої медичної допомоги. Завдяки її роботі наразі ефективно вирішуються задачі зменшення часу прибуття бригад швидкої медичної допомоги до пацієнта.

Загалом представники громадськості дали схвальну оцінку попереднім результатам медреформи. Основні питання учасників зустрічі до начальника профільного Департаменту стосувалися організації роботи сімейних лікарів. Мешканці віддалених мікрорайонів - "Осокорки", "Теремки" - наголошували на необхідності відкриття додаткових амбулаторій. Особливо актуальною ця проблема є і для жителів приватного сектору.

Також представники органів самоорганізації населення звернулися до керівництва Департаменту з пропозицією проводити подібні наради протягом року за спеціально складеним графіком на рівні районів.

На семінарі також виступили керівники ОСНів: «Комітет мікрорайону «Осокорська садиба» Чуйко Т. М., «Будинковий комітет «Вулиця Ганни Ахматової 41, 43» Бей Л. А. (Дарницький район), «Комітет мікрорайону «Березняки-Тельбін» Гуманенко В. Л. (Дніпровський район), «Комітет мікрорайону «Злагода-1» Буковський С. О. (Святошинський район), заступник керівника ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» Чунаєв О. Е. (Дніпровський район), секретар ОСН «Комітет мікрорайону «Теремки-1» Панасенко В. С. (Голосіївський район).

Марина Хонда та Віталій Мохорєв подякували за таку ініціативу, зауваживши, що постійний діалог сприятиме реформам та рухатиме розвиток столичної медицини в потрібному саме киянам напрямку.

Перейти до спискуВерсiя для друку